Att börja tävla

Vill du börja tävla?

Att anmäla sig

När man börjar tävla gör man det i så kallad rekryteringsklass. Tävlingsklasserna följer dessutom en åldersindelning, så att man tävlar mot par som är ungefär lika gamla. Om man dansar med någon som är några år äldre eller yngre, så tävlar paret i den åldersklass som den äldsta i paret hör till. I samråd med tränarna bestämmer man tillsammans med sin partner vilka danser man ska börja tävla i.

I rekryteringsklass tävlar man i varje dans för sig. På det sättet kan man tävla i upp till sex olika danser: cha-cha, samba, jive, vals, tango och quickstep. Man kan tävla i en dans, två, tre, fyra, fem eller i samtliga sex danser. Sedan kontaktar man klubbens tävlingsansvariga som anmäler till tävlingen. Alla tävlingsanmälningar till tävlingar i Sverige går genom klubbens tävlingsansvariga och tävlingslicenser samt anmälningsavgifter betalas av klubben. För par i A-klass (högsta tävlingsklassen) som tävlar på internationell nivå gäller särskilda regler.

Rekryteringsklassens danser under 2015

Standard – Vals, Quickstep, Slowfox
Latin – Cha-cha-cha, Jive, Rumba

Kläder

När man tävlar i rekryteringsklass finns det inte så många bestämmelser om kläderna. Tränarna rekommenderar svarta byxor och vit skjorta samt svarta snyggskor för killarna, gärna med svart slips i latindanserna och svart fluga i standarddanserna. Det kan man hitta billigt på de stora klädkedjorna. För tjejerna rekommenderar tränarna en färgstark, enfärgad festklänning med vid kjol.

Om man inte har någonting man tycker passar hemma, så kan det finnas begagnade kläder att köpa av andra i dansklubben. Man kan också köpa en body/gympadräkt och kjol i matchande färg i en dansaffär. Om två tjejer dansar tillsammans kan båda köpa likadana eller liknande kläder – ingen behöver ha ”killkläder”.

Skor

Om ni vill investera i något skulle vi rekommendera att ni köper riktiga dansskor. Som första sko är det lämpligt med svarta latinskor till killarna och hudfärgade latinskor till tjejerna. För tjejer som börjar tävla rekommenderas s.k. blockklackar till de yngsta, och sedan kan man ha tunnare klackar som är några centimeter höga.

 

Var går det att köpa skor och danskläder?

Täby 10-dansklubb har inte avtal med någon speciell butik/återförsäljare.  Nedanstående är återförsäljare där medlemmar tidigare handlat. Tipsa oss gärna om du känner till någon annan bra butik.

Butiker i Stockholm:

Dance- & Gym shop, Gamla Brogatan 34. (skor och kläder)

Showstore, Birger Jarlsgatan 70, en trappa ner, ingång via Balettakademiens reception. Kolla öppettider först! http://www.showstore.se/  (kläder och skor)

Stockholms dansservice, Hornsgatan 71. (kläder och skor; affärsinnehavaren kunnig avseende tiodansens klädregler)

Internetbutiker:

JBG Sport Strozzi, Örebro http://strozzi.jetshop.se/

Nilla Dance Wear, Lidköping,  http://www.nilladancewear.se/

Showstore http://www.showstore.se/